Indexx.nl

Rendement Europese aandelen

Te optimistischDe economische wetenschap gaat er vanuit dat aandelen op termijn meer opleveren dan obligaties. Het boek "Triumph of the Optimists, 101 years of global investment returns" van de hoogleraren Elroy Dimson, Paul Marsh en Mike Staunton toont aan dat de termijn waarop aandelen het altijd beter doen dan obligaties maar liefst veertig jaar bedraagt! Voor slechts een paar landen geldt dat aandelen het altijd beter doen dan obligaties in twintig jaar. Volgens het onderzoek zijn dat de Verenigde Staten, Canada, AustraliŽ en Denemarken. Dimson, Marsh en Staunton deden onderzoek naar aandelen -en obligatierendementen in zestien industrielanden in de periode 1900 tot 2002. De zestien industrielanden vertegenwoordigen ongeveer 90% van de wereldwijde aandelenmarkten. De onderzoekers concluderen dat beleggers soms te optimistisch zijn. Beleggers mogen er niet klakkeloos van uit gaan dat aandelen veilig zijn zo lang zij voor tenminste twintig jaar worden vastgehouden.

Dividend bepaalt rendement

Een andere conclusie die de drie hoogleraren trekken is dat dividend het grootste deel van het rendement op aandelen bepaalt. Bedrijven met een hoge winst -en dividendgroei keren meer dividend aan hun aandeelhouders uit. De gedachte hierachter is dat als het bestuur van een onderneming minder geld heeft te investeren, ze kieskeuriger zijn bij hun investeringen. Groeiondernemingen geven vaak meer aandelen uit. Dit drukt dan weer de winst -en dividendgroei per aandeel.

Aandelen uit Zweden

Volgens het onderzoek van Dimson, Marsh en Staunton zijn de historische koopkrachtrendementen van 1900 tot 2002 voor Europese aandelen lager dan voor Amerikaanse aandelen. Voor Amerikaanse aandelen was dat 6,3%. Ik heb het koopkrachtrendement van tien Europese landen op een rijtje gezet. De Europese top tien ziet er als volgt uit.

1. Zweden (7,3%)

2. Verenigd Koninkrijk (5,2%)

3. Nederland (5%)

4. Denemarken (4,6%)

5. Zwitserland (4,1%)

6. Spanje (3,2%)

7. Frankrijk (3,1%)

8. Duitsland (2,8%)

9. ItaliŽ (2,1%)

10. BelgiŽ(1,8%)

Blijkbaar was het de afgelopen jaren mogelijk om een flink rendement te behalen in Zweden. Om die reden heb ik de aandelen die genoteerd zijn aan de beurs van Stockholm toegevoegd aan deze website.

(27 november 2010)© 2010 - 2012 Indexx