Indexx.nl

Risico's en aanwijzingen

Lange termijnBeleggen in aandelen is boeiend. Bovendien is het lonend, in elk geval op de lange termijn. Maar op de korte termijn is beleggen in aandelen riskant. Op welke manier kun je er voor zorgen dat je aandelenbeleggingen iets opleveren en dat de risico's beperkt blijven? Over aandelenbeleggingen en de risico's ervan is veel geschreven.

Erica Verdegaal geeft in haar NRC Handelsblad column van 27 maart 2010 drie aanwijzingen. Ook andere schrijvers noemen deze aanwijzingen. Ze zijn bedoeld om de risico's van aandelenbeleggingen te dempen en om het kopen van aandelen goed te timen. Verdegaal noemt het zelf 'trucjes voor onervaren of gemakzuchtige beleggers'.

1. Beleg elke maand automatisch een vast bedrag. Zorg er voor dat het bedrag wereldwijd gespreid wordt belegd. Dit kan bijvoorbeeld in een beleggingsfonds.

2. Bepaal welk deel van je vermogen je wilt beleggen. Houd hier aan vast.

3. Bedenk een concreet doel waarvoor je belegt, bijvoorbeeld pensioen of studie.

In de overzichten op deze website wordt informatie gegeven over 238 aandelen die genoteerd zijn aan de beurzen van Amsterdam (AEX, AMX), Brussel (BEL 20), Parijs (CAC 40), Frankfurt (DAX) en Londen (FTSE 100). Deze informatie kan gebruikt worden bij het eerste punt dat Verdegaal noemt in haar column. Hierna gaan we nader in op de spreiding van plaats en tijd genoemd in punt 1.

Spreiding

De meeste particuliere beleggers hebben een voorkeur om dicht bij huis te beleggen (home bias-effect). Toch is het van belang om bij het opbouwen van een aandelenportefeuille geografisch gespreid te beleggen. Landen ontwikkelen zich economisch verschillend. Door geografisch te spreiden, worden deze economische ontwikkelingen afgevlakt. Het is goed om te spreiden in Europa, het is nog beter om wereldwijd te spreiden. Daarnaast is het van belang om te beleggen in verschillende aandelensectoren. Wie bijvoorbeeld begin 2007 alles had geÔnvesteerd in aandelen in de financiŽle sector, heeft aanzienlijke verliezen geleden.

Door elke maand automatisch een bedrag te beleggen in aandelen, wordt de gemiddelde aankoopkoers van het aandeel genivelleerd. Je koopt namelijk bij lage koersen meer aandelen en bij hoge koersen koop je minder aandelen. Hierdoor is je beleggingsportefeuille minder gevoelig voor op en neergaande beursbewegingen.

Aandelen kopen

Beurskoersen zijn zeer onvoorspelbaar. Het is dan ook moeilijk om het aankoopmoment van een aandeel te bepalen. De berekening van de koers-winstverhouding van een aandeel (K/W) kan gebruikt worden om het risico bij het kopen te beperken. De koers-winstverhouding wordt berekend door de actuele koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel.

Het berekenen van de koers-winstverhouding is een veelgebruikte en eenvoudige methode, die vaak wordt gebruikt om na te gaan of een aandeel goedkoop of duur is. De uitkomst van de berekening geeft aan hoeveel keer de winst per aandeel beleggers bereid zijn te betalen om het aandeel te kopen. Op het tabblad K/W is de koers-winstverhouding per aandeel gegeven.

Op het tabblad Sectoren is per aandeel aangegeven in welke sector het aandeel is ingedeeld. Het heeft het meeste zin om de koers-winstverhouding van aandelen te vergelijken met aandelen in dezelfde sector.

Dividend

Het rendement op aandelenbeleggingen bestaat voor een deel uit koersstijgingen en voor een deel uit dividend. Volgens sommige berekeningen bestaat het rendement op aandelen zelfs voor het grootste deel uit dividend. De meeste beleggers onderschatten de rol van dividend. Dividendrendement is de uitkomst van een berekening om de verhouding tussen de waarde van het aandeel en het uitgekeerde dividend te bepalen. Op het tabblad Dividend wordt het dividendrendement per aandeel gegeven. Met behulp van de overzichten op deze website, kunnen de aandelen per index of per sector gemakkelijk met elkaar worden vergeleken.

(15 mei 2010)

© 2010 - 2012 Indexx