Indexx.nl

De praatjes van technisch analisten

Patronen in beurskoersenWel eens gehoord van de uitdrukking 'veel geblaat en weinig wol'? Technisch analisten zijn goed in het bezigen van allerlei ingewikkelde termen: hoofd-schouderpatroon, bodemvorming, black cross, candlesticks, stijgende wig en terugtest. Met deze woorden in het achterhoofd kijken ze naar de koersen van de beurs. De technisch analisten proberen uit alle macht een patroon te herkennen in de grafieken van de beurskoersen. Als je maar genoeg ingewikkelde termen verzint, herken je altijd wel wat. Technisch analisten denken dat zodra ze een patroon zien, het mogelijk is om de korte termijn toekomst van de beurs te voorspellen. Zij verkeren in de veronderstelling dat het verleden zich zal herhalen. Maar zoals Benjamin Graham al in 1934 schreef: 'The future of securities prices is never predictable'. Toch schijnen veel beleggers zich te laten leiden door dit geklets.

Emoties blootleggen

Het gevaar is dat technische analyse gaat leiden tot self-fulfilling prophecies. Iedereen kijkt immers naar dezelfde grafieken en zo worden voorspellingen vanzelf waar. Dit gebeurt niet omdat de analyse juist is, maar omdat iedereen hetzelfde ziet en daar naar handelt. Technische analyse is niet wetenschappelijk en al helemaal niet technisch. De grondgedachte van de technische analyse is het blootleggen van emoties. Juist die emoties zijn verantwoordelijk voor 70% van de koersbewegingen op korte termijn. Toch past dit niet in de theorie van de efficiŽnte markt. Volgens deze theorie is alle kennis al verdisconteerd in de koersen. Noch emoties noch patronen passen bij deze theorie.

Stijgende transactiekosten

Als je de verhalen van de technisch analisten leest, dan zul je zien dat zij hun verhalen voortdurend bijstellen. Het ene patroon wisselt het andere af. Als je de verhalen van technisch analisten opvolgt, dan ben je voortdurend bezig om aandelen te kopen en te verkopen. Met als gevolg dat je transactiekosten enorm stijgen. Waar werken die technisch analisten ook al weer?

(17 juli 2010)

© 2010 - 2012 Indexx