Indexx.nl

Beleggen

IndexEr zijn vele manieren om te beleggen. Een eerste onderscheid dat kan worden gemaakt is actief beleggen en indexbeleggen. Actieve beleggers proberen de markt te verslaan. Indexbeleggers volgen de markt en zijn tevreden met een marktconform rendement. Indexbeleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd. Het is niet gemakkelijk om een succesvolle actieve belegger te zijn. Als je de index (markt) wil verslaan, moet je het beter doen dan de gemiddelde belegger. Het is verstandig om je grondig te verdiepen in de bedrijven waarin je belegt.

Beleggen in aandelen

Op deze website is het al eerder verkondigd: beleggen in aandelen levert op de lange termijn meer op dan sparen. Wat dat betreft kan je niet vroeg genoeg beginnen met beleggen. Aandelen met een lage koers-winstverhouding, hoog dividendrendement en een groeiende winst per aandeel zijn aantrekkelijke beleggingen. Als je dit type aandelen ook nog eens lang vasthoudt, zeg 30 jaar, weinig beleggingskosten maakt, de dividenden herbelegt, dan is een goed rendement verzekerd! Niet alle perioden leverden veel rendement op. Zo kon was het rendement op aandelen in de periode 1970 tot 1979 in Nederland lager dan sparen op een spaarrekening. Het zijn de jaren van de eerste oliecrisis (1973) en tweede oliecrisis (1979). In de jaren na 1979 was het in vergelijking met een spaarrekening zeer rendabel om te beleggen in aandelen.

Indexbeleggen

In de Verenigde Staten is het indexbeleggen de laatste jaren zeer populair geworden. Ook in Nederland wint het indexbeleggen aan populariteit. Bij indexbeleggen volg je een bepaalde index. Bijvoorbeeld de AEX of een grondstoffenindex. Indexbeleggen is niet moeilijk en tijdbesparend. Bij indexbeleggen dient er eenmaal een keuze tw orden gemaakt voor welke index zal worden gevolgd. Daarna is het rustig. Actieve beleggers dienen voortdurend de markt af te struinen op zoek naar mogelijkheden om de markt te verslaan. Dat kost veel tijd! Er zijn diverse fondsen in Nederland waar je kunt indexbeleggen: Meesman Index Investments en Aegon zijn voorbeelden van Nederlandse vermogensbeheerders waar je kunt indexbeleggen.

(18 juni 2012)© 2010 - 2012 Indexx