Indexx.nl

Beleggingstips

Hierna volgen vijf beleggingstips. Als alle beleggers deze tips zouden opvolgen, dan zou hun gemiddelde verlies een stuk kleiner zijn. Helaas worden beleggingstips vaak in de wind geslagen.1. Risicoprofiel

Voordat u begint met beleggen, dient u zich eerst af te vragen wat voor type belegger u bent. U dient uw zogenaamde risicoprofiel te bepalen. Hoeveel ervaring heeft u met beleggen? Bij deze vraag gaat het om uw beleggingskennis. Begrijpt u de beleggingsproducten waar u instapt? Kunt u de risico’s van de beleggingsproducten doorzien? Een andere belangrijke vraag in verband met het bepalen van uw risicoprofiel is het doel waar u voor belegt. Is dat uw pensioen, de studie van de kinderen of een nieuwe auto? Bij deze drie voorbeelden geldt dat de beleggingshorizon steeds verschillend is. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer risico u kunt nemen. Tenslotte is het van belang dat u zich afvraagt of u wakker zou liggen van dalende koersen.

2. Spreiden

Hoe meer u uw beleggingen spreidt, hoe minder risico u loopt. Spreiding van beleggingen kan op verschillende manieren. Geografisch, het type belegging (aandelen, obligaties), enz.

3. Beleg periodiek

Indien u elke maand een paar jaar lang € 100,- inlegt in een aandelenfonds, dan koopt u aandelen op verschillende momenten. Zo voorkomt u dat u veel aandelen tegen een hoge prijs koopt, maar ook dat u veel aandelen tegen een lage prijs koopt. U koopt al uw aandelen dus tegen een gemiddelde koopprijs, en dat zorgt er voor dat u minder risico loopt.

4. Kosten

De kosten van beleggen kunnen enorm uit de hand lopen. Vraag altijd goed de kosten van het beleggen na. Met name bij beleggingsfondsen zijn de kosten hoog. Beleggingskosten kunnen al gauw oplopen tot meer dan 2%, en bij een rendement van 6% is dat 1/3e van uw beleggingsopbrengst.

5. Kuddegedrag

Bij beleggen gaat het er om om slimmer te zijn dan de rest. De meeste mensen hebben de neiging om beleggingsproducten te kopen als ze er van horen op feestjes. Zorg er voor dat u beleggingsproducten zoals aandelen koopt voordat ze populair zijn. Vaar uw eigen koers!(29 mei 2012)

© 2010 - 2012 Indexx