Indexx.nl

Dogs of the Dow

StrategieEen bekende en eenvoudige strategie om een beter dan gemiddeld rendement op aandelen te behalen is de Dogs of the Dow strategie. Door aan het eind van elk jaar de 10 aandelen uit de Dow Jones te kopen met het hoogste dividendrendement, wordt een beter rendement behaald dan het rendement van de 30 aandelen uit de Dow Jones gezamenlijk. De naam van de strategie geeft aan dat het gaat om aandelen die het minst geliefd zijn bij beleggers. Een lage koers zorgt immers voor een relatief hoog dividendrendement. In de afgelopen vijftig jaar is er slechts één jaar geweest dat de gehele Dow Jones het beter deed dan de Dogs of the Dow, te weten 2008. In dat jaar hielden banken en verzekeraars ineens op met het uitkeren van dividend. Van 1957 tot 2006 was het gemiddelde rendement van de Dogs 14,08% tegenover 11,86% van de gehele Dow Jones.

Dividendrendement S&P 500

Deze strategie wordt ondersteund door het onderzoek van Jeremy J. Siegel naar de Standard & Poor's 500 Index van 1957 tot 2006. Indien alle aandelen uit deze index aan het einde van elk jaar worden verdeeld in vijf groepen naar gelang hun dividendrendement, dan blijkt dat de groep met het hoogste dividendrendement het hoogste rendement behaald. Het gemiddelde jaarlijkse rendement op aandelen uit de groep met het laagste dividendrendement is 9,69%. Het rendement van de aandelen uit de groep met het hoogste dividendrendement is 14,22%, een aanzienlijk verschil!

Europese honden

Wie zijn eigenlijk de Europese honden? Dat zijn de aandelen die eind 2009 het hoogste dividendrendement hadden. Het gaat ondermeer om ING en Aegon (genoteerd in Amsterdam), RWE en Deutsche Telekom (genoteerd in Frankfurt), ENI en Enel (genoteerd in Milaan), Vivendi en France Telecom (genoteerd in Parijs) en Banco Santander en Repsol (genoteerd in Madrid). Zie onderstaande opsommingen voor de top 5 Dogs van Amsterdam, Brussel, Parijs, Frankfurt en Londen van dit moment.

Top 5 Dogs of the AEX 2010: Wereldhave, KPN, Corio, Unibail, Shell

Top 5 Dogs of the AMX 2010: Wessanen, SNS Reaal, VastNed Retail, Eurocommercial, USG People

Top 5 Dogs of the BEL20 2010: Mobistar, Belgacom, Befimmo, Cofinimmo, GDF Suez

Top 5 Dogs of the CAC40 2010: France Telecom, Vivendi, GDF Suez, Total, Veolia

Top 5 Dogs of the DAX 2010: Deutsche Telekom, E.ON, RWE, Münchener Rück AG, Deutsche Post

Top 5 Dogs of the FTSE100 2010: Land & Securities Group, Aviva, National Grid, RSA Insurance Group, British Land

(26 juni 2010)

© 2010 - 2012 Indexx