Indexx.nl

Profiteren van andermans fouten

Is beleggen een zero-sum game?Was het maar waar! Doordat aan beleggen kosten zijn verbonden, zijn er onder beleggers meer verliezers dan winnaars. Immers, zonder kosten is de winst van alle beleggers het rendement van de gehele markt. Slechts weinig beleggers behalen dus een bovengemiddeld rendement. Actieve beleggers doen vaak geloven dat zij bovengemiddelde rendementen behalen. Zij hebben op zijn minst de schijn tegen. Actieve beleggers kopen en verkopen veel en maken zo veel kosten. Kosten gaan ten laste van het resultaat, zo leerde ik ooit op de middelbare school. Gek genoeg hoor je nooit iemand over zijn lage rendement praten, terwijl juist zij in de meerderheid zijn!

EfficiŽnte markt

De enige manier om een bovengemiddeld rendement te behalen is door te profiteren van andermans fouten. Dit is een van de belangrijkste conclusies van de zogenaamde efficiŽnte markt theorie. De efficiŽnte markt theorie is gebaseerd op de cruciale rol die nieuws speelt bij beleggen. Bij deze theorie gaat men er van uit dat alle openbaar beschikbare informatie in de prijs van een aandeel is verwerkt.

Kosten

Het is niet gemakkelijk om een goed rendement te behalen door te beleggen in aandelen. Een belangrijk element hierbij is om te letten op de kosten van beleggen. Dat kosten bij beleggen op de lange termijn van belang zijn, laat het volgende voorbeeld duidelijk zien. Stel dat een bedrag van Ä 10.000,-- in aandelen wordt belegd en het jaarlijkse rendement is 6%. Indien de kosten 2% van het totaal belegde vermogen per jaar zijn, dan is het belegde eindbedrag na 10 jaar opgelopen tot Ä 14.802,44 (en na 20 jaar Ä 21.911,23). Indien de kosten maar 0,5% per jaar zijn, dan is het eindbedrag na 10 jaar opgelopen tot Ä 17.081,44 (en na 20 jaar Ä 29.177,57), een aanmerkelijk verschil! Het is dus goed om voor dat je aandelen gaat kopen, je eerst af te vragen bij welke aanbieder dit het beste gedaan kan worden.

Wil je de gratis Nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Indexx.nl en je ontvangt op korte termijn de gratis Nieuwsbrief!

(29 december 2010)

© 2010 - 2012 Indexx