Indexx.nl

De Bonanza Company

Growth investingPhilip Fisher was een Amerikaanse aandelenbelegger en schrijver van het boek 'Common Stocks and Uncommon Profits'. Morningstar noemt hem één van de grootste beleggers aller tijden. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van growth investing. Aanhangers van deze strategie beleggen in bedrijven die tekenen van een bovengemiddelde groei vertonen, ook al lijkt de aandelenkoers hoog te zijn gelet op de koers-winstverhouding (de zogenaamde Bonanza Company). Deze strategie wordt als tegenhanger van het value investing gezien. Warren Buffet maakt overigens gebruik van beide strategieën.

Buy and hold

Fisher heeft het in zijn boek over een Bonanza Company. Daarmee bedoelt hij bedrijven met de volgende drie kenmerken.

1) Een bedrijf met een kundig management. Het management wil het bedrijf laten groeien en is in staat haar plannen uit te voeren.

2) Het product of de dienst van het bedrijf heeft een sterk potentieel voor omzetgroei.

3) Het bedrijf heeft een voordeel boven nieuwkomers en concurrenten.

Beleggers moeten volgens hem naar dit type bedrijven op zoek en vervolgens de zogenaamde 'buy-and-hold-strategy' toepassen.

Advies voor de kleine belegger

Deze Fisher geeft ook een advies aan de kleine belegger. Zijn advies luidt als volgt.

- Beperk je keuze tot grote aandelen (blue chips). Laat je mandje uit vijf aandelen bestaan. Zorg er voor dat elk van deze vijf aandelen 20% deel uitmaken van je portefeuille. De vijf aandelen dienen uit verschillende sectoren te komen, overlap wordt afgeraden.

- Als je toch wilt beleggen in kleinere aandelen, bijvoorbeeld midkaps, zorg er dan voor dat je portefeuille bestaat uit 10 aandelen van elk 10%.

- Als je er op staat om hele risicovolle aandelen te kopen, bijvoorbeeld jonge kleine bedrijven, zorg er dan voor dat je alleen belegt met geld waarvan je het kunt veroorloven het te verliezen.

Wil je de gratis Nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Indexx.nl en je ontvangt op korte termijn de gratis Nieuwsbrief!

(29 januari 2011)

© 2010 - 2012 Indexx