Indexx.nl

Wanneer moet je aandelen kopen?

Piek in de marktVeel beleggers denken dat je niet in aandelen moet investeren als ze hoog geprijsd lijken. Toch blijkt uit historisch onderzoek in de VS dat zelfs als aandelen hoog geprijsd lijken, de lange termijn belegger beter in aandelen kan beleggen dan in obligaties. Indien men aandelen koopt op het moment van een piek in de markt en men houdt dit vervolgens vast voor minimaal tien jaar, dan winnen aandelen het van obligaties. Bij een vasthoudperiode van twintig jaar zijn aandelen zelfs twee keer zoveel waard als obligaties. Als de aandelen dertig jaar worden vastgehouden, dan blijkt dat aandelen maar liefst vijf keer zoveel waard zijn geworden als obligaties! Instappen in aandelen kan dus op elk moment, hoe ongunstig de markt ook lijkt.

Het spook van inflatie

Daarnaast bieden aandelen op de lange termijn zeer goede bescherming tegen inflatie, in tegenstelling tot obligaties. In de jaren '70 bijvoorbeeld was er sprake van een hoge inflatie in de meeste geÔndustrialiseerde landen. Dit werd veroorzaakt door de oliecrisis. Toch blijkt uit onderzoek dat het koopkrachtrendement op aandelen in dezelfde periode gelijke tred hield met de inflatie. Terwijl het koopkrachtrendement van obligaties juist achterbleef bij de inflatie.

Staatsschuld

Wat hier ook van zij, inflatie is niet goed voor aandelen. De angst voor renteverhogingen zorgt er voor dat beleggers hun aandelen verkopen. Inflatie zorgt er ook voor dat de winsten van bedrijven stijgen en dat er meer belasting moet worden betaald. Gelukkig voor aandeelhouders is er Angela Merkel. Zij is voornemens om een begin te maken met aflossing van de enorme staatschuld van Duitsland en daarmee het spook van inflatie terug te dringen. De Amerikaanse minister van FinanciŽn, Timothy Geithner, zou ook eens naar zijn staatsschuld moeten kijken. Die schuld bedraagt op dit moment zo'n $ 13.000.000.000.000,--. Mocht hij dat niet doen, beleg dan in aandelen voor de lange termijn, want zij bieden een betere bescherming tegen inflatie dan obligaties!

(22 oktober 2010)

© 2010 - 2012 Indexx