Indexx.nl

Pensioen: je bent zelf verantwoordelijk

DekkingsgradenOp de voorpagina van het Economie katern van NRC Handelsblad van 18 september 2010 staat een stuk over de toekomst van pensioenen. Een 57-jarige technisch adviseur van verzekeraar Zurich vertelt. Hij is ooit zijn werkzame leven begonnen met het idee dat de werkgever voor je zorgt. De adviseur zegt: "Maar er kwam een reorganisatie en ik stond bijna op straat. Een harde les: je bent zelf verantwoordelijk". Je zou denken dat deze man zijn naļviteit op tijd heeft verloren, maar dat is helaas niet waar. In hetzelfde stuk merkt hij op: "De huidige dekkingsgraden van de pensioenfondsen vind ik geen bedreiging. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, is daar wel een oplossing voor gevonden". Deze man gelooft kennelijk nog steeds dat er van de wieg tot het graf voor hem gezorgd wordt. Ik vrees dat veel mensen in Nederland er zo over denken.

Afstempelen

Voor veel (ex-) werknemers geldt dat hun pensioenaanspraken zullen worden verlaagd, het zogenaamde afstempelen. Dit is het gevolg van de slechte beleggingen van pensioenfondsen. Ondanks het feit dat de pensioensfondsen over grote onderzoeksafdelingen beschikken en naar peperdure vermogensbeheerders gaan om hun beleggingen uit te besteden, bakken ze er niets van!

Bouw aan uw eigen pensioen

Op dit moment zijn werkgevers en vakbonden verantwoordelijk voor de opbouw van uw pensioen. Ik benadruk voor uw pensioen, niet mijn pensioen. De vakbond is wel de laatste instantie aan wie ik mijn geld zou toevertrouwen. Zou Agnes Jongerius wel eens op deze website kijken om te zien welke aandelen een koopsignaal afgeven? Vast niet. Ik denk dat ze het veel te druk heeft met het organiseren van stakingen en dus moet uw pensioenopbouw maar even wachten. Ik wens niet afhankelijk te zijn van personen a la Agnes Jongerius en ben dan ook zelf verantwoordelijk voor mijn eigen pensioen. Mijn aandelenbeleggingen renderen bovengemiddeld. Ik adviseer u dan ook om het heft zelf in handen te nemen en aan uw eigen pensioen te bouwen!

(19 september 2010)

© 2010 - 2012 Indexx