Indexx.nl

Strategisch spreiden

Nederlandse aandelenBeleggers zijn net mensen. Onlangs werd op een Amerikaanse televisiezender een ex-vriendin van Joran van der Sloot geïnterviewd. Ze vertelde dat Joran zo'n aardige jongen was. Dit staat in scherp contrast met de Joran die wordt verdacht van moord op twee jonge vrouwen. De reden dat de ex-vriendin zo mild oordeelt over Joran, is dat ze hem goed kent en niet meer in staat is om hem kritisch te bekijken. Eigenlijk is dat hetzelfde wat er gebeurt met veel particuliere beleggers. Zij hebben sterk de neiging om te beleggen in Nederlandse aandelen. Beleggers beleggen nu eenmaal liever in aandelen die ze goed kennen. Dit fenomeen wordt 'home bias' genoemd.

Japan in de jaren '90

Het is verstandiger om aandelen kopen uit verschillende landen of nog beter verschillende werelddelen. Landen en werelddelen lopen economisch niet altijd met elkaar in de pas. Door een beleggingsportefeuille te spreiden, worden de waardeschommelingen van aandelen afgevlakt. Japanners kunnen er over meepraten. De Nikkei index kende van 1984 tot 1989 een sterk opgaande lijn, van 10.000 punten naar 38.000 punten! Maar daarna keerde het tij, in 1992 stond de Nikkei index op 14.000 punten, de Nikkei klom nog een enkele keer naar 20.000 punten maar staat nu onder de 9.500 punten. Na twintig jaar dalende koersen zullen de particuliere beleggers in Japan hun lesje wel hebben geleerd!

Eén wereldwijde aandelenmarkt

Zorg er dus voor dat je je aandelenportefeuille geografisch gespreid hebt. Op termijn is er nog maar één effectenmarkt en zal er niet meer gekozen worden voor het beleggen in één land, maar in een bepaalde sector. Zodra je buiten de Eurolanden gaat beleggen, dien je er rekening mee te houden dat je een valutarisico in je beleggingsportefeuille introduceert. Maar ook als je alleen in Eurolanden belegt, zul je te maken hebben met een valutarisico, zij het indirect. Europese bedrijven zijn immers ook buiten Europa actief. Tenslotte, met behulp van deze website is het makkelijk om aandelen in één sector uit verschillende landen met elkaar te vergelijken, zie het tabblad sectoren.

(23 juli 2010)

© 2010 - 2012 Indexx