Indexx.nl

De toekomst voorspellen

De geschiedenisDe koopkracht in de toekomst kan het best worden behouden door de aanschaf van een mandje met aandelen in plaats van obligaties. Dat zegt Jeremy Siegel. Hij analyseert de geschiedenis om zo de toekomst te begrijpen. De bekende Amerikaanse econoom en investeerder Benjamin Graham heeft een andere benadering. Hij meent dat als je toekomstige aandelenrendementen gaat voorspellen, je er vrij zeker van kunt zijn dat je er naast zit. Volgens hem leert de financiŽle geschiedenis ons dat de toekomst ons juist altijd zal blijven verrassen. Hieruit volgt dat degenen die zeker zeggen te weten hoe de financiŽle toekomst er uit ziet, het meest verbaasd zullen zijn! Zodra iedere belegger zou geloven dat aandelen op de lange termijn een gegarandeerd rendement opleveren, zouden de aandelenmarkten dan niet enorm overgewaardeerd zijn, zo vraagt Graham zich af.

Grondige analyse

Toch is ook hij een voorstander van beleggen voor de lange termijn. Graham definieert een belegging als een handeling die tot stand komt door grondige analyse, die belooft het ingelegde kapitaal terug te verdienen en die voldoende rendeert. Al het andere beschouwt hij als pure speculatie. Voorzichtigheid en kennis van zaken waren zijn handelsmerken. Hij wordt de vader van het zogenaamde waarde beleggen (ook wel value investing) genoemd.

Waarde beleggen

De aanhangers van deze strategie kopen aandelen van bedrijven die ondergewaardeerd lijken op grond van fundamentele analyse. De onderwaardering kan blijken uit de koers-winstverhouding, het dividendrendement of de koers-boekwaarde. Studies laten zien dat dergelijke 'waarde aandelen' zowel de 'groei aandelen' als de markt in zijn geheel verslaan. Warren Buffet is de bekendste waarde belegger. Buffet is tot de conclusie gekomen dat waarde beleggen, op de lange termijn en gemiddeld gezien, succesvol is. We sluiten deze blog af met Benjamin Graham. Hij heeft een opwekkende boodschap, juist in deze tijd, waarin de beurzen heftig op en neer blijven gaan. Voor de financiŽle markten geldt dat hoe slecht de toekomst ook moge lijken, hoe beter het normaalgesproken zal uitpakken!

(3 juli 2010)

© 2010 - 2012 Indexx